Wolverwerking in onze ecologische spinnerij


Welke wol kan ik laten spinnen?

We steken het niet onder stoelen of banken, alpacawol is onze absolute favoriet. Wil je alpacawol combineren met een andere wolsoort of met synthetische vezels? Of wil je wol van een ander dier laten spinnen? Dat kan ook. We gaan graag samen met jou op zoek naar de beste manier om jouw wol te verwerken of naar de ideale samenstelling van het garen voor jouw project.  


Zo spinnen wij jouw wol

1.

Sorteren

Voor we aan de slag gaan met de wol, sorteren we ze nauwkeurig op kleur, lengte en fijnheid.


2.

Wassen

We wassen de ruwe vezels om vuil, zand en de natuurlijke vetten uit de wol te verwijderen. Wassen doen we met een speciaal voor ons ontwikkelde ecologische zeep waardoor we de wol kunnen wassen op 45 °C in plaats van op de normale aangewezen temperatuur. Zo werken we extra energiezuinig.

3.

Picken

Na het wassen halen we de ruwe vezels voorzichtig uit elkaar door ze in een geventileerde ruimte te blazen. Zo maken we van de wol een luchtige massa. Achtergebleven stukjes hooi of ander vuil worden verwijderd.

Kies je voor een mix van verschillende kleuren of verschillende soorten wol, dan gaan ze samen in de picker om zo tot een mooie egale vezel te komen.

5.

Kaarden

De kaardmachine lijnt alle vezels mooi uit om zo een mooie egale lont te bekomen. Lontwol aan de lopende meter is de basis van het latere garen. Via een cancoiler wordt de lontwol opgewonden en in tonnetjes bewaard.

Een andere optie is de wol verwerken tot een vlies (of fleece). Ideaal voor wie wil vilten of voor wie de wol wil gebruiken in een dekbed, als kussenvulling of als voering voor een jas.

Onze kaardmachine reinigt zichzelf. Zo blijven er geen restjes wol achter als we bijvoorbeeld van witte naar zwarte wol overschakelen.

6.

Pin draften

De drafter lijnt de vezels van de lontwol nog eens uit en trekt ze uit elkaar. Zo maken we een gladdere en meer egale lont waaruit we mooie garens kunnen opbouwen. Dat gebeurt op een pinnenveld die de vezels van 5 tot 6 lonten tegelijk kamt en er terug 1 lont van maakt. Dit proces herhalen we verschillende keren tot we de ideale lont hebben.

Wil je garen met verschillende kleurschakeringen? Dan voegen we hier lonten van verschillende kleuren samen. Op dit moment bepalen we ook het lontgewicht en dus ook de fijnheid van het garen.

7.

Spinnen

Al het harde werk uit de vorige stappen werpt hier zijn vruchten af. We spinnen het garen tot singles: één enkel draadje van een bepaalde dikte. Daarna voegen we de verschillende singles samen op de machine. En tadaa: je eigen garen is een feit!

Onze spinmachine werkt met dubbele trekeenheid waardoor de wol voorzichtig uitgerokken kan worden tot een dun garen. En het is een vacuüm systeem dat ook in deze stap nog verontreinigingen weghaalt.

8.

Eindresultaat

Het afgewerkte garen winden we op een kartonnen rol of we vlechten het tot een mooie steng. Zo kan jij er makkelijk mee aan de slag.

4.

Dehairden

Tijdens dit proces verwijderen we de dikkere dekharen van de alpaca zodat alleen de meest fijne wol overblijft. Zo zorgen we voor een zachte wol die aangenaam voelt en niet prikt.

Tips om je eigen alpacawol goed voor te bereiden

Zet je alpaca’s enkele dagen voor het scheren op een schone wei zonder bomen of op stal. Zo zitten er minder vuildeeltjes in de vacht.
Scheer je alpaca’s meteen dicht genoeg op de huid zodat er geen second cuts tussen de wol zitten. Die kleine stukjes kunnen we niet verwerken.
Alleen de wol van het zadel en de billen van de alpaca is geschikt om fijn van te spinnen. Hou die dus apart.
Spreid de wol open op tafel of op een gaas.
Trek de wol open met droge handen en haal er zoveel mogelijk zichtbare vuildeeltjes uit.
Schud zoveel mogelijk stof en zand uit de wol.
Verpak de wol droog in een stevige plastic zak zonder gaten.

Daarom kies je voor onze spinnerij

Ecologisch

kwalitatief

Maatwerk


Copyright © 2024